Verkooptruc met domeinnamen. Trap er niet in!

Je heb al een tijdje een website met een .nl domeinnnaam. Je doet alleen zaken met Nederlandse klanten dus je hebt bewust gekozen voor een domeinnaam met de .nl extensie. Als het bedrijf in de toekomst gaat groeien kan er altijd nog een .com of .eu domein worden geregistreerd.

Dan word je ineens gebeld door een bedrijf dat aangeeft dat een ander bedrijf de .com of .net extensie van jouw website wil registreren. Daar krijg je het toch wel even warm van. Als dat echt zo is dan moet je snel reageren toch?
Gelukkig bied dit bedrijf de mogelijkheid om de registratie alsnog te doen. Je schijnt namelijk het eerste registratierecht te hebben.  Als je aangeeft de domeinnaam voor 10 jaar vast te leggen dan kun je, door 197,50 te betalen, de domeinnaam alsnog claimen.

NIET DOEN! Er is geen enkele verplichting om een ander bedrijf op de hoogte te stellen van een domein registratie. Als een domein vrij is kun je deze direct claimen. Laat je dus niet misleiden door deze dreigementen. Als je een extra extensie voor je domeinnaam wilt registreren doe dit altijd bij een provider van je eigen keuze. Dit is vaak ook nog eens vele malen goedkoper.

Er zijn meerdere varianten op deze verkooptruc in de omloop. Soms word er een bericht verstuurd dat je domeinnaam verloopt of dat je niet meer in Google gevonden gaat worden als je niet betaald.
Er word regelmatig gewaarschuwd voor dit soort praktijken maar het blijft een probleem dat om de zoveel tijd weer de kop op steekt.

Heb je al betaald?
Als je toch hebt betaald, ga dan na wat de juridische mogelijkheden zijn om je geld terug te krijgen. Verzamel alle mail, brieven en documenten die je hebt ontvangen of verstuurd. Ook opgenomen gesprekken kunnen dienen als bewijs in een civiele zaak.

Meld de fraude bij SIDN, via support@sidn.nl of telefonisch op nummer 026-3525555.

Doe aangifte bij de politie. Zij kunnen een proces-verbaal opmaken. Dit kun je online doen of je neemt contact op met de plaatselijke politie via nummer 0900-8844. Je kunt ook een afspraak maken op het politiebureau.

Je kunt je ervaring ook melden bij het Steunpunt Acquisitiefraude.

Meer informatie:
- SIDN: https://www.sidn.nl/a/nl-domeinnaam/verkooptruc-met-domeinnamen-trap-er-niet-in

Nog geen reacties

Een reactie schrijven